Contact:

Margot Cresens
Eduard Prissestraat 112
9100 Sint-Niklaas
0486/69.39.74
E-mailErkenningsnummer
Psychologencommissie
862111312Route:

Trauma


Een trauma ontstaat wanneer je getuige of slachtoffer bent van een ingrijpende gebeurtenis. Wat er aangrijpend is, dat verschilt voor iedereen. Zoals je kan lezen, is het ook niet noodzakelijk om slachtoffer te zijn van een gebeurtenis. Wanneer je zoiets meemaakt, dan is er sprake van een trauma wanneer je merkt dat na een periode van ongeveer zes maanden nog steeds achtervolgd wordt door het trauma, is het misschien tijd om hulp in te schakelen. Het is een teken dat het trauma niet zomaar vanzelf wegtrekt.

Dit heeft niets met een zwakheid te maken. Het is het resultaat van een beschadiging van je eigen innerlijke. Het kan zijn dat het je zelfbeeld onderuit gehaald heeft of opvattingen overtuigingen die je altijd geloofd hebt en je houvast bieden die onder je voeten uit gehaald zijn.

Om een trauma te kunnen verwerken is er wel wat werk nodig. Alleszins wil ik meegeven dat we uiteraard ook bij het trauma gaan stilstaan. Hier gaat echter de nodige voorbereiden aan vooraf zodat je je op dat moment ook in staat acht het onder ogen te komen. Het is echter noodzakelijk om het trauma onder ogen te zien zodat het je ook niet meer overvalt en je met de emoties geen weg weet. Deze moeten een plaats kunnen krijgen.